Att få sjunga in sanningar om livet med Gud är ett sätt att växa i tron. Det är också visionen bakom ”Livet med dig” – en samling sånger som framförs och delvis även skrivits av tonåringar.

– Min önskan är att vi ska få sjunga in en trygghet i Gud och en frimodighet att stå upp för sin tro. Att vi får både sjunga in trygghet i bekännelsen och en vila i tron, säger Marina Andersson.
Hon är barnpastorn som för några år sedan tog initiativ till barnskivan Tid för Gud (nr 56 i Davids Hjärta) som i sin tur byggde på Tabernakelbönen, ett slags upplägg för hur man kan ta tid med Gud.
– Man skulle också kunna kalla det för bönestrategi. Att hitta en rytm för det som är oerhört viktigt, säger Marina.

Sånger som ger identitet och trygghet
Under åren som gått sedan Tid för Gud har barnen vuxit upp och blivit tonåringar, både Marinas egna söner och flera av de andra barnen som medverkade på skivan.
Samtidigt har Marina funderat – vad är det egentligen som har hjälpt henne till en stabil och trygg relation med Gud? Ett av svaren hittade hon i en tonårsskiva signerad Charlotte Höglund, barnstjärnan som blev den kristna tonårspopens frontfigur i Sverige på 1980-talet.
– När jag var i tidiga tonåren släppte Charlotte en ny platta med texter som handlade om att Gud har allting i sin hand, att han älskar mig trots all min brist och att jag behöver stå upp och visa färg. De här texterna sjöngs in i mitt liv, jag sjöng dem själv, och de har hjälpt till att forma min identitet i Kristus, säger Marina.

Både nyskrivet och översatt
Frågan är vilka sanningar tonåringarna möter idag, mitt under en period när man är som mest formbar i livet? Tyvärr, menar Marina, möts de av väldigt mycket som bryter ner.
Och här föddes visionen att skapa en samling sånger som kan tala sanningar om livet med Gud rakt in i tonåringarnas liv. Bibeltrogna texter och schyssta melodier i bra arrangemang. Uppdraget gick bland annat till Evelina Gard som har skrivit tre nya låtar och översatt ytterligare tre från engelskan. Och när Marina funderade på vilka som skulle kunna medverka på skivan kändes det självklart att ställa frågan till de som hade varit med på Tid för Gud, plus några av de tonåringar hon mött de senaste åren i olika musiksammanhang.
– Det är barn som har blivit tonåringar och som fortfarande lever med Gud. Jag är ju barnpastor och har varit det i många år, så de här tonåringarna är mina vänner. Det är tonåringar som lever livet med Gud, säger Marina.

Tre kända barn-duos som blivit tonåringar
Sex av tonåringarna har gjort lite av samma resa som tidigare nämnda Charlotte Höglund. Mellan 2005 och 2015 gavs det ut en rad kristna barnskivor med duon Alice och Dennis, likaså duon Hedvig och Selma samt även Emmy och Ella. De medverkar också alla på den nya skivan Livet med dig.
– Totalt har vi fått ihop ett gäng med 22 tonåringar som medverkar på skivan, ungdomar som själva är engagerade i lokala församlingar, många av dem som lovsångsledare, berättar Marina.
16 av dem gör soloinsatser på skivan och olika konstellationer har också formats, bland annat en låt som framförs bara av tjejerna och en låt av bara killarna.

Viktigt att fortsätta att stötta sina tonårsbarn
Tyvärr, menar Marina, är det nog många ungdomar i våra kyrkor som sjunger ord som man inte har någon egentlig förankring i.
– Men jag hoppas att den här skivan ska kunna ge det. Och jag hoppas att ingen av oss tonårsföräldrar ska sluta att stötta våra barn i den här resan, att vi inte går på reträtt bara för att de har blivit tonåringar. Vi behöver leva nära våra tonåringar och hjälpa dem till viktiga vägval, säger Marina.
Den röda tråden i alla de 22 tonåringarnas liv som medverkar på skivan är just detta, menar Marina.
– De är bevarade i tron, de har hittat en egen identitet i Kristus och format en egen tjänst – och alla av dem har enormt stöttande föräldrar, säger Marina.

”Sången berörde mig själv så mycket”
En av de 22 är Joshua Blessed från Uddevalla som just nu gör första året som musikestet på LM Engströms Gymnasium. Han har också skrivit en av de 11 låtarna på skivan.
Hur kom det sig att din låt kom med i den här produktionen?
– Ja det är egentligen ganska roligt, säger Joshua.
Allt började i somras – innan dess hade han ”knappt sjungit”.
– Men jag satt med en gitarr i en husvagn på Nyhem och började spela och sjunga några böner. Det var då jag kom på den här refrängen som jag sjöng och sjöng, bara för att den berörde mig själv så mycket, berättar Joshua.
Lite senare samma sommar när Joshua åkte iväg på ett läger fortsatte han att spela sin sång och då landade versarna.
– Jag bestämde med en kompis att vi skulle spela in den här låten i hans tonårsrum och det gick bra. Vi blev så nöjda att vi bestämde oss för att köra den i kyrkan, säger Joshua.

Vill ägna sin passion åt Gud
I julas när släkten möttes satt Joshua med sina kusiner, Alberth och Petrus (Marinas söner) och plötsligt dök frågan upp. Materialet till skivinspelningen var så gott som klart men det fattades en låt. Kanske hade Joshua något bra på lager?
– Absolut, sa jag, halvt nervös och satte mig med gitarren. Men Marina sa bara att det här är klockrent, det är precis vad vi behöver.
Joshua har vuxit upp med en mamma som barnkörledare och en pappa som lovsångsledare. Musiken upptar en stor del av hans liv idag. Han spelar flera olika instrument och sjunger.
– Och eftersom det är så – varför skulle jag inte ägna den här passionen åt Gud?
Joshua hoppas att ”Livet med dig” ska lämna spår inte bara i hans liv utan i alla som lyssnar.
– Det här är en skiva för ungdomar. Jag kommer ihåg att jag lyssnade på de här barnskivorna innan och fick med mig de budskapen. Min förväntan är att det här ska bli ett album som stannar kvar i folks hjärtan.

Marina avslutar med att hon tror att skivan kommer att bli oerhört värdefull.
– De flesta av utgåvorna i Davids Hjärta bygger på rena lovsånger till Gud där vi sjunger till Honom. Den här skivan skiljer sig lite från mängden. Vi sjunger ju i en känd sång att vi ”vill göra vårt liv till en lovsång till dig”, men det betyder också att vi måste hjälpa våra ungdomar att få verktyg till att leva det där livet som faktiskt blir en lovsång.

Gabriella Mellergårdh

Namn: Marina Andersson
Ålder: 50 år
Familj: Min man Andreas och sönerna Alberth 18 år och Petrus 16 år
Bor: i Gränna
Gör: Arbetar som skolpastor i Gränna och som barnkonsulent inom Pingst FFS nationellt.
Musikalisk inspiration: Black Gospel o musikalmusik
Förebilder: Debora o Josef i GT, Jesus o Maria i NT

Namn: Joshua Blessed
Ålder: 16 år
Familj: Lillasystrarna Signe och Lydia, lillebröderna Natanael och Benjamin samt mamma Johanna och pappa Dan.
Bor: i Uddevalla
Gör: Går musikprogrammet på LM Engströms Gymnasieskola i Göteborg
Musikalisk inspiration: Aodhan King, Hillsong Young & Free
Förebild: Aodhan King