Det var tidig höst 1992 och jag arbetade sedan ett år tillbaka som skolevangelist i Ansgarskyrkan i Västerås. Då båda mina kollegor valt att avsluta sin tjänst fick jag en ny, för mig tidigare okänd, kollega som hette Michael Johnson, bördig från Virserum. Detta var en helt ny bekantskap som kom att sätta färg på hela tillvaron. Det jag minns, förutom evangelisation i skolor, ungdomssamlingar, läger och fettdrypande potatisgratänger vi snodde ihop för att överleva, är just sångerna, alla dessa kompositioner som Michael producerade. Under flera år fick jag följa hur Michael skrev musik för körer, lovsånger för gudstjänstbruk och andra artister. När vi sedan började resa och medverka som förkunnare och musiker i kampanjer och konferenser fick jag följa processen när Michael alltmer växte in i sitt eget tonspråk och sitt eget uttryck som artist. Mötet med musikern och producenten Paul Biktor Börjesson kom att bli ett avgörande steg i Michaels utveckling till den folkkära artist han är idag. 2005 släpptes debutalbumet ”Allt vi skulle kunna bli” som bl.a. innehåller den sång som kanske Michael blivit allra mest förknippad med, nämligen ”Han går aldrig förbi dig”, som också kom i en engelsk version (inspelad i Nashville) sommaren 2019. Michael har sammanlagt släppt sex studioalbum och en samlingsplatta, senast albumet ”Jordens lägsta punkt” (2017).

Sommaren 2000 arbetade jag som sommarpastor på Strandgårdens camping och lägergård utanför Halmstad. Under några dagar gästades jag och min fru Tine av vår vän Erik Tilling som också medverkade i en gudstjänst. Jag minns hur vi med en känsla av andakt fick lyssna på en demo med några sånger som Erik spelade upp på en kassettbandspelare (du som är ung får googla på kassettbandspelare). Han spelade bland annat upp ett eget alster som han döpt till ”Göm mig i dina vingar”. När vi lyssnat klart bröt Erik tystnaden med orden: ”Tror ni att det kan bli något av det här?” Året därpå släpptes albumet ”Göm mig i dina vingar” på David Media, ett album som sålt 10 000 ex! Erik har sammanlagt släppt åtta album och ett samlingsalbum.

Erik och Michael har var för sig fått trogna lyssnarskaror och deras sånger sjungs i kyrkor och kapell i vårt land. Båda två har turnerat flitigt och anlitas brett av alla olika kyrkor och samfund. Nya albumet ”Kom du källa” är deras första gemensamma projekt som soloartister. De har känt varandra i trettio år och spelat ihop många gånger innan deras egna karriärer tog fart. På bilden härintill kan du se Erik och Michael i samband med att de medverkade i organisationen Team Actions sommarkampanj på Gotland 1990. Under rubriken Hamngospel kl 22 spelade de varje kväll och levererade ”Gospel Train” av Per-Erik Hallin med väl tilltagna, ”delaymarinerade”, gitarrsolon av Erik. Erik poängterar att Michaels mobilnummer är det enda – förutom till Eriks fru Millan – han kan utantill.

Albumet ”Kom du källa” är helt instrumentalt. Idén väcktes av att vi lever i en stressad tid där allt står på 24/7. När ska man hinna vila? Enligt ett rykte har marknadschefen på Spotify sagt att det som spelas allra mest är rogivande avslappningsmusik. Erik har under senaste året släppt ett antal instrumentala spår och samlat dem, och andra favoriter, under spellistan ”Silentium – Peaceful Guitar” som just nu är den av Eriks spellistor som har flest följare.

Tanken är att finna vila i sångerna. Albumet består av psalmer så som ”Närmare, Gud, till Dig”, ”Jesus har gjort allt”, ”Må allt skapat tystna” mfl men även Benny Anderssons ”I gott bevar” samt Eriks och Michaels mest omtyckta sånger så som ”S:t Patricks Bön” och ”Han går aldrig förbi dig”. Detta är en skiva som passar för bön, återhämtning och reflektion eller att bara ha på i bakgrunden till kvällsmaten.

Samtidigt som albumet ”Kom du källa” släpps även Daniel Röjås nya bok ”Helt liv” (David Media). Boken och skivan har ett gemensamt ärende om förundran, vilan, välsignelsen och tillbedjan. Under 2020 kommer Erik, Michael och Daniel turnera med en föreställning som innehåller korta monologer, intervjuer med Erik och Michael samt musik från skivan. Föreställningen inbjuder till reflektion och stillhet innan den landar i att alla får sjunga med i några av Erik och Michaels mest älskade sånger.

Text: Daniel Röjås

Skivan kan köpas här: Kom du källa