Det kristna hoppet!

I påskens budskap så levandegörs evangeliet på ett unikt sätt. Som alltid i den hebreiska traditionen så sker det i form av en berättelse förankrad i historien. Påskdramat utspelar sig under några ödesmättade dagar då en omstridd judisk förkunnare anländer till Jerusalem för att fira den judiska påsken och folket välkomnar honom som vore han en kung. Bara ett par dagar senare så kraschlandar firandet på ett ytterst brutalt sätt när hjälten häktas och döms till döden. Hopp och framtidstro förbyts i rädsla, missmod och djupaste sorg. Långfredagens nattsvarta mörker är i och för sig bara en sorglig upprepning av en farsot som plågat mänskligheten sen det stora fallet. Överallt där makten känner sig hotad så straffas, torteras och dödas oskyldiga människor. Varje dag, året runt, upplever människor långfredagens tunga sorg.

Denna påskhelg kommer vi för alltid att minnas den bestialiska terrorattacken på Sri Lanka där 8 bombdåd mot kyrkor och hotell resulterade i 290 döda, varav många barn, och hundratals skadade.

”Att utnyttja det faktum att kyrkorna är fyllda med fromma till att sprida död och förödelse är en diabolisk akt avsedd att splittra. Att sprida fruktan och misstro, både inom kyrkan och i världen”.

Fruktan och missmod är en del av långfredagens verklighet. Och många blir kvar i detta förtärande mörker. Men så kom dagen då allt förändrades. Då den sjuhundra år gamla profetian blev verklighet. Då det omöjliga blev möjligt.

”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus”.

Den påskdagsmorgonen bröt livet in med ljus, liv, kraft, förlåtelse, försoning – och med hopp som inget mörker rår på.

Det kristna hoppet står och faller med påskens budskap att graven är tom. Att Jesus Kristus besegrat döden och är uppstånden. Terrordådet på Sri Lanka påminner oss om att det fortfarande finns starka krafter som inte skyr några medel för att bekämpa Guds rike. Påskdagen påminner oss om att synden, mörkret och döden aldrig kommer att segra, oavsett vad som händer.

Hösten 2019 arrangerades den 16:e upplagan av konferensen Lovsång med temat ”Det kristna hoppet”. Detta hopp som är Guds glada budskap som räddar människor ur mörker och bitterhet och som förvandlar de som förlorat allt hopp till levande påsk-berättelser som kan vittna om kraften i uppståndelsen och ett pånyttfött liv.

Lars Petersson, VD David Media

Denna ledartext publicerades först i Tidningen Lovsång nr 2/2019