Har ni haft sådana där dagar, eller perioder, där ni går omkring och är irriterade. Utan att egentligen veta varför. Irritationen känns som ett lätt molande i tänderna, som en knappt förnimbar störton nånstans mellan corpus sterni och pelvis minor. Det är i detta tillstånd som ett utslitet plån på tändsticksasken kan förorsaka en mindre livskris och en bilist som kör 40 km i timmen där det är 70 får en att överväga att ta till fysiskt våld.

Jag fascineras ofta av mig själv och mitt labila känsloliv. Tänker på hur man egentligen borde vara när man passerat 60. Klok. Samlad. Eftertänksam.
Min respekt för offentliga människor som lever sina liv i rampljuset ökar för varje dag som går. Ta till exempel våra folkvalda politiker. Människor som brinner för sin sak, som tjänar sitt land efter bästa förmåga och som försöker vara trogna sina värderingar och ideal. Och som ifrågasätts. Vilket kommer med jobbet så det får de tåla. Men som också hånas, smutskastas, baktalas, idiotförklaras, ja till och med hatas. Vad är det som driver dem? Vad är det som gör att de är beredda att betala detta pris? Ta t.ex vår stadsminister Stefan Löfven. En man som ofta kritiseras, som ofta får ta mycket skit. I mina ögon är han en hedervärd man. En anständig man. En man som verkar stå stadigt även i kraftig motvind. Som verkar respektera även sina politiska motståndare. Jag säger som Kung Louie: Stefan, jag vill ju va som du.

Som kristen så högaktar jag Moses. Kan inte ens föreställa mig det tryck som vilade på den mannens axlar. Den börda han bar. Och den resning han visade som människa. Vem som helst skulle ha kastat in handduken där i öknen när Israeliterna knotade, klagade och syndade. Om Moses hade sagt: ja Gud, låt dom få vad dom förtjänar hade jag inte höjt ett finger av anklagade mot honom. Men Moses går in i gapet- vädjar till Gud – förhandlar med Gud och visar vägen för varenda ledare som tar ordet i sin mun. Respekt. Moses, jag vill va som du.

Och vad ska man säga om Jesus? Vår Herre och förebild. Som visserligen suckade ibland över sina tröga lärjungar men som visat oss på ett ledarskap av en helt annan sort.

Bibeln berättar att “Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors”.
Jesus, jag vill bli som du.

Så vad göra när man är irriterad? Kanske pröva min metod.. En kur som inte alltid, men ofta dämpar och ibland eliminerar irritationen.
Jag tänker på Stefan, på Moses, på Jesus. För visst ligger det mycket sanning och livserfarenhet i vi sjunger om i visan ”En liten stund med Jesus”.

“En liten stund med Jesus, o vad den jämnar allt
Och ger åt hela livet en ny och ljus gestalt.
När jag är trött av vägen, och allt som möter mig,
En liten stund med Jesus, och allt förändrar sig”

Anne Louise Ashley-Greenstreet
Svensk översättning: Lina Sandell
Public Domain

Lars Petersson
Förlagschef och grundare av David Media