Identitet handlar ofta om att finna sig själv. Vem är jag egentligen? Att hitta svaret kan vara en livslång resa. För Johan Åsgärde landade insikten efter ett möte med Jesus som förändrade allt.

– Den sanna friheten är funnen när vi ger upp och finner oss själva i Honom. Det är det sanna självförverkligandet, säger Johan.
Skivan ”Identitet” släpptes som nr 78 i Davids Hjärta-serien, men historien bakom projektet började formas för flera år sedan. Våren 2017 var Johan, som han beskriver själv, helt körd i botten, i slutet av sig själv.
– Jag hade ingenting kvar, jag hade kämpat med depression så länge. Där fick jag ett möte med Jesus som varade i tre veckor. När jag inte hade något kvar att försvara längre, när alla tåg hade gått, då kunde Gud komma åt mig, säger Johan.
I det mötet började Gud undervisa honom. Plötsligt förstod han, på riktigt, vad det innebär att vara född på nytt, att vara en ny skapelse i Jesus Kristus.
– Jag hittade min identitet i Jesus. Depressionen kunde inte styra mig längre, inte bestämma över mig och min framtid, säger Johan.

Längtan efter att betjäna kyrkan

Det som hände där är upprinnelsen till det nya albumet som också heter Identitet. En annan viktig del av bakgrunden är rörelsen Noise Village som Johan är initiativtagare till. Redan innan det omvälvande mötet med Jesus hade Johan börjat samla människor omkring sig som delade samma längtan att söka Guds ansikte och tillbe honom. Lovsångskvällar tillsammans i studion blev ett viktigt sätt att möta Gud och vara i Hans närvaro. Visionen växte med tiden till en längtan att betjäna och bygga upp kyrkan, att bygga upp de troende. Att skapa en plattform med content i form av musik, vittnesbörd och videos som kan fungera som verktyg för att betjäna Guds församling.
– Det är så många som lever som kristna utan att ändå leva i sin nya identitet i Kristus. Vi anstränger oss så mycket, försöker förtjäna Gud, en plats vid Hans bord. Vi kämpar med synd, relationer och besvikelse. Och det blir till en fälla eftersom Guds gåva är evigt liv, säger Johan.
Noise Village tog allt mer konkret form. I dag är de ganska många som samlas varje vecka med en längtan att följa Jesus.
– Det är ingen församling, ingen ny kyrka, men det är ett församlande där vi tillsammans kan få betjäna kyrkan. Och den nya skivan ges ut av Noise Village i samarbete med David Media. Den är lite av en startpunkt för den offentliga delen av Noise Village, berättar Johan.

En svensk – och en engelsk produktion

Produktionen är lite annorlunda eftersom nio av tio originalsånger är skrivna på engelska, av Johan i samarbete med en lång rad låtskrivarkollegor, däribland Brenton Brown, Callie och Wes Strunk, Ben Cantelon, Sean Curran, Kevin Salem och Kristian Stanfield. Den engelska versionen av albumet Identity släpps bara digitalt.
Den svenska versionen, Identitet, som ges ut som Davids Hjärta nr 78, har texter som har bearbetats av bland andra Michael Jeff Johnson, Jeanette Alfredsson, Ingalill Vaim – och förstås Johan själv.
– Jag älskar att skriva på engelska, det är inget som känns främmande för mig. Samtidigt är svenskan i sin natur mer naken, oskyld och rätt på. Ofta är det rätt svårt att översätta redan utgivna låtar eftersom formatet är mer strikt, du måste vara mer exakt. Det här har varit lyxigt eftersom jag själv är låtskrivaren och materialet inte är utgivet sedan tidigare. Nu har vi haft frihet att forma texterna utifrån själva ryggraden av sången och därför har det inte blivit en regelrätt översättning av sångerna utan en svensk text, förklarar Johan.

Kreativ process tillsammans med andra

I vissa av sångerna har Johan haft upp till fyra medkompositörer. Är det inte svårt att skriva tillsammans med andra, om du jämför med att äga den kreativa processen själv?
– Det tog väldigt lång tid att komma dit, men i dag tycker jag verkligen att det blir som allra bäst när jag får ha min kreativa process tillsammans med andra. Jag kommer ofta med en idé till en session, men jag blir så lyckligt förvånad av det som händer i samarbetet, säger Johan.

En unik bredd av samarbeten

Totalt har 20 låtskrivare medverkat på Johan Åsgärdes nya album Identitet, inräknat Johan själv. Det är en unik bredd av samarbeten.
– Noise Village är allt annat än en enmansshow. Jag är så djupt berörd av att jag får göra det jag gör i samarbete med min trosfamilj i Örebro, David Media, Mike Eriksson på Rockatown Music Design, och alla vänner och låtskrivare som är en ständig källa till uppmuntran och tro. Det finns inget sätt för detta att fungera och blomma utan relationer och förtroenden till varandra.
Han är så tacksam att få göra gemensam sak med alla dessa människor för Guds rike.
– Och Nena, min fru, stöttar mig på ett sätt som ingen annan än jag vet eller förstår. Det hade aldrig gått att genomföra den här skivan om inte hon hade stått med mig och sett det här som ett gemensamt uppdrag. Jag älskar henne så.

Mognar med tiden

Några samarbeten är nya, andra har han jobbat med flera gånger tidigare. Nästan alla sånger är skrivna på plats i USA. Ett exempel är Brinner (Fire) som kom till redan för fyra år sedan i samarbete med Kevin Salem, Mattias Frändå och Oliver Lundström och som verkligen har brunnit i Johan sedan dess.
– Jag ville göra den till vår sång, för vår kyrka. Att vi tillsammans som Kristi kropp här i Sverige fick sjunga ut: Jag brinner för dig. Det kan vara en väldigt lång process innan en låt landar. Så är det med en del låtar. Ibland känner man bara, det här kommer att bli bra. Och då kan en låt verkligen mogna med tiden, säger Johan.

The divine dance – att känna Gud

Ett annat exempel på sång är Tro på mig (Believe in me) som Johan skrivit tillsammans med Ben Cantelon. Texten bygger på Jesu ord i Johannesevangeliet 14: Låt inte era hjärtan vara oroliga.
– Jag vet vad det innebär när oron stjäl allt ifrån dig. Men när vi förblir i Honom som han för blir i oss, så får vi också Hans frid. Jag önskar att den här låten får skölja över varje orolig själ, säger Johan.
Även Känna dig (Knowing you) bygger på Jesu ord i Johannesevangeliet: Detta är det eviga livet, att de känner dig, den enda sanne Guden, och honom som du har sänt, Jesus Kristus.
– Hebreerna har ett uttryck som handlar om att känna Gud. Översatt till engelska blir det the divine dance, och det går ända tillbaka till trädgården. Att leva i fullkomlig kärlek, fullkomlig gemenskap. Att känna Gud, med djup, intim vördnad, det är den allra största glädjen, säger Johan.

Namn: Johan Åsgärde
Bor: i Örebro
Familj: Min fru Nena och barnen Elsa, Bror och Petrus.
Sysslar med: Egenföretagare, låtskrivare och producent. Är förlagd hos skivbolaget BMG och skriver sekulär pop men har också ett delat förlagsavtal mellan BMG och David Media för lovsångsmusik.
Dröm: Att få manifestera Guds rike, vara kärlek som Gud är kärlek och skriva musik som leder till helande, befrielse och upprättelse.

Text: Gabriella Mellergårdh
Foto: Mike Eriksson

Texten publicerades först i Tidningen Lovsång 3/2019