1. Helt liv

Musik är en oerhört viktig del av mitt liv. Då inte alla i familjen är lika sugna på att höra just min musiksmak hemma tar jag på mig alla turer till den lokala ICA-butiken då jag hinner två låtar dit och två låtar hem i bilen. Jag har en förkärlek för amerikanska bredbenta farbröder med stora gitarrer, oftast födda på 30 och 40-talet. Jag köper fortfarande fysiska cd-skivor och har mycket svårt att släppa album-tänket, då jag njuter av att upptäcka musiken med texthäftet i handen. Vem vet? Spotify och alla streamingtjänster kanske rasar en vacker dag. Då gäller det att ha gott om riktiga skivor hemma.

När jag tänker tillbaka på min uppväxt i frikyrkan i Sverige är jag tacksam för mycket; goda ledare, fantastiska läger, briljanta predikanter som förklarat evangeliet för mig och hjälpt mig till det livsförvandlande mötet med Jesus. En ingrediens som varit helt omistlig i denna goda miljö är alla dessa musiker som korsat min väg, i rockband, ungdomskörer, singersongwriters och lovsångsteam. Om jag skulle ta bort alla konserter i arenor, kyrkor och kapell där kristna musiker kommunicerat tron i storslagna live-akter i min uppväxt, skulle något avgörande saknats. Jag kunde som tonåring alla Jerusalems (legendariskt kristet hårdrocksband med förgrundsgestalten, gitarristen och sångaren Uffe Christiansson i spetsen) texter utantill och försökte också tolka dom som sångare i ett rockband med spelningar på scoutkvällar och fritidsgårdar. Alla dessa texter marinerade mig med tron och gav mig ett språk för att bekänna min tro på Jesus.

En av alla dessa musiker som också är en profil inom den kristna musiken i Sverige heter Bengt Johansson och har med åren blivit en av mina närmaste vänner. Bengt är en bluesman från Närke som under decennier varit en frontfigur för gitarrbaserad rock och country i kyrkan och har släppt ett 20-tal plattor. Han är kompositören till klassiker som Bara i dig, Helig mark, Glädjetåg och Lovsångsblues och hans lovsånger marinerade av Psaltarens slitstarka böner tillhör några av de mest sjungna sångerna i kyrkor och kapell i hela vårt avlånga land. Bengts sånger har kommit att bli något av ett ”soundtrack” för tron och vandringen med Gud i mitt liv. I hans texter ryms hela livet med dess olika sinnesstämningar och olika årstider vilket hjälper mig att ställa in kompassen mot Gud. Jag återvänder ständigt till denna rika låtkatalog som blivit en del av mitt böneliv. År 2000 släppte Bengt ett album som han kallade Helt liv, vars titelspår slår an tonen för denna bok. Texten går så här:

Här finns den källa som släcker min törst
Här är den kärlek som älskat mig först
Här är hoppet som har sitt perspektiv
I den tro som verkar ett helt liv

Här finns modet när jag tappat mitt
Här finns kraften att vandra lite till
Här finns trösten när livet gör ont
Här är nåden som räcker ett helt liv

Tagen vid handen, förd av Anden
Till den plats där din vilja sker
Som trädets grenar är jag med dig förenad
Till att bära den frukt som består

Ett helt liv – buren av Dig
Till ett helt liv – Du omformar mig

Den här texten har berört mig och satt mig på spåren i mitt sökande efter viktiga beståndsdelar för ett helt liv. Bengt målar upp tron som en relation med Gud som har sina rötter i den kärlek som älskat oss först. Tron är inte ett projekt som jag ska få ihop på egen hand. Det handlar om att bottna i Guds kärlek och att hitta livets mening i att leva för honom. Ett helt liv hittar modet, hoppet, trösten och kraften hos Gud, en outsinlig källa. Texten visar på hur Gud vill ta oss vid handen och leda oss in i ett liv i hans vilja. Det är viktigt att komma ihåg att det är Gud som ger växten, som hjälper oss till ett helt liv. Samtidigt visar både Bibelns undervisning och den kristna traditionen att det finns vägledning att få och att det finns mycket vi kan göra för att skapa förutsättningar för att mogna som människor. Goda vanor som kultiverar hjärtats åker så att vi kan omformas till ett helt liv.

Därför vill jag i denna bok skriva om några andliga övningar och bibliska motiv som blivit viktiga för mig. Precis som en rejäl runda på IKEA nästan kräver en kundvagn att hålla sig i för att orka fram till restaurangavdelningen och sedan till kassorna för att betala, tror jag att det finns andliga ledstänger och goda vanor att hålla oss i som kan hjälpa oss i sökandet efter ett helt liv. Därför skriver jag om den viktiga förmågan att förundras, att tänka på vilodagen, Guds välsignelse, tillbedjan, vikten av att fira gudstjänst regelbundet och att ta vara på bönens låga i vandringen med Gud.

I Apg 11 berättas det om hur icke-judar kommer till tro på Jesus i Antiochia. Det berättas om detta skeende att Herrens hand var med dem så att ett stort antal kom till tro och omvände sig till Herren. När ryktet om detta nådde församlingen i Jerusalem skickade man dit Barnabas, en god man fylld av helig Ande och tro. Apg 11:23 beskriver på följande sätt vad han såg när han kom till Antiochia: ”När han kom dit och fick se bevisen på Guds nåd blev han glad och manade alla att helhjärtat hålla sig till Herren.”

Låt oss finna glädjen i tillvaron genom att se alla tecken på Guds nåd som omger oss. Och låt oss tillsammans hjälpas åt att leva helhjärtat för Herren i det liv som vi kan kalla ett helt liv!

Överlåtelsebön: Ge oss liv igen – Eugene Peterson
O Gud, när min tro blir täckt av damm, blås den ren med din Andes vind. När min vilja att lyda blir stel och rostig, smörj den med din Andes olja. Återuppliva glöden i min kärlek till dig och den beredvillighet som präglade min första vilja till lydnad. Amen.

Utdrag ur boken ”Helt liv” av Daniel Röjås som ges ut av David Media. 
Boken kan köpas här: Helt liv